Postanowiłam jednak się nie poddawać i zacząć prowadzić bloga. W końcu początki zawsze są trudne.
Tak jak już pisałam wcześniej blog będzie poświęcony tematyce zdrowego odżywania, ćwiczeń, ale nie tylko. Wszystko w swoim czasie. Nawiązując do tytułu, jutro jest poniedziałek, więc jak to zawsze się mówi '' od poniedziałku zaczynam '' tak teraz trzeba to zrealizować. Dzisiaj postanowiłam jeszcze zaszaleć i upiekłam pyszny placek, ala pleśniak.
Tak jak już pisałam wcześniej blog będzie poświęcony tematyce zdrowego odżywania, ćwiczeń, ale nie tylko. Wszystko w swoim czasie. Nawiązując do tytułu, jutro jest poniedziałek, więc jak to zawsze się mówi '' od poniedziałku zaczynam '' tak teraz trzeba to zrealizować. Dzisiaj postanowiłam jeszcze zaszaleć i upiekłam pyszny placek, ala pleśniak.
Ciasto Ala Pleśniak
Składniki :
- trzy szklanki mąki
- szklanka cukru
- 5 jajek
- 250 gram masła
- migdały / wiórki kokosowe
- dżem truskawkowy
- dwie płaskie łyżki proszku do pieczenia
- dwie łyżki kakao
Sposób przygotowania :
Do osobnej miski zagnieć ciasto z mąki, pięciu żółtek, posiekanego masła i proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto podziel na trzy części i uformuj z nich kulki. Do jednej wybranej kulki dodaj dwie łyżki kakao i zgnieć ponownie aż ciasto nabierze koloru. Rozłóż folie aluminiową na która włóż wyrobione trzy kulki, następnie włóż do zamrażarki/ lodówki na około 30 min, aby ciasto stwardniało. Przygotuj tarkę, następnie zetrzyj jasne ciasto na dużych oczkach na blaszkę do pieczenia, posmaruj je dżemem, w tym samym czasie z pozostałych białek ubił na sztywno pianę stopniowo wsypując cukier. Na dżem zetrzyj ciemne ciasto a następnie wylej powstałą pianę. Zetrzyj ostatnią część i gotowe! Migdały / Wiórki koksowe według uznania gdzie je dodasz, ja dodaje migdały na sam dół a wiórki na samą górę. Piecz około 50 minut w temp. 180 st. C. Smacznego!
Mania .
Nie słyszałam o takim placku :) U nas się takich nie jadło :D
OdpowiedzUsuńPolecam, pychotka :D
UsuńWitaj. Pisałaś, że obserwujesz ale nie ma Cię na liście obserwatorów :( Sprawdź, jeśli dodasz to na pewno się odwdzięczę :)
OdpowiedzUsuńdopiero dodałam, nie dodaje pojedynczo dlatego :)
UsuńMmm jakie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w kliki w nowym poście będę wdzięczna ;*
Może wspólna obserwacja ? ;)
znajdę chwilę czasu i kilkne na pewno! już obserwuje :)
UsuńMmm wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy ? :)
http://bedifferent-ania.blogspot.com/
ja już zaobserwowałam :D
UsuńSłyszałam o tym placku, ale nigdy go nie próbowałam. Powodzenia w blogowaniu :)
OdpowiedzUsuńPolne-Maki zapraszają KLIK :)
dziękuje i polecam :)
UsuńSama niestety nie skuszę się, by go przyrządzić - najzwyczajniej w świecie to nie dla mnie, ale wygląda bardzo smakowicie, więc może uda mi się kogoś namówić. :)
OdpowiedzUsuńconowegoumarty.blogspot.com
jest bardzo prosty w wykonaniu, polecam :D
UsuńŚwietny przepis. Będę musiała spróbować zrobić taki z siostrą któregoś popołudnia. Na pewno wyjdzie pyszny (przynajmniej taka mam nadzieję :) )
OdpowiedzUsuńObserwujemy? Jeśli tak zacznij i napisz u mnie :* Odwdzięczę się
Zapraszam i zachęcam do komentowania
http://infinityyoung01.blogspot.com/
To ciasto wygląda przepysznie! Chętnie dołączę ten przepis do listy tych, które koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBlog dodaję do obserwowanych :)
Pozdrawiam ♥,
yudemere
świetny start, oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs. :)
http://evelinololove.blogspot.com/2015/07/konkursowo.html
Powodzenia w blogowaniu!
OdpowiedzUsuńFajnie byłoby gdyby ten cukier zastąpić czymś zdrowszym, albo nawet cukrem ale brązowym :)